Tänään esittelyvuorossa on Saluksen uusi RT2-kurssin opettaja diplomiravinto- ja fytoterapeutti, koulutettu hieroja, Mari Huusari-Kujala. Mari on valmistunut Terveysopisto Saluksesta ja toiminut ravintolisien parissa vuodesta 2002. Näkökulmaa luontaistuotealan kehittymiseen ja valikoiman moninaisuuteen hän on saanut työskennellessään eri ketjuliikkeiden myynti- ja asiantuntijatehtävissä. Mari on toiminut Suomen Bioteekki Oy:n ravintolisien kouluttajana. Hän on myös pitänyt verkkokoulutuksia apteekkien, luontaistuotekauppojen ja Sokos-tavaratalojen henkilökunnalle.
Mari opiskelee mielellään ja soveltaa oppimaansa käytäntöön. Saluksen opit yhdistettynä hierojan koulutukseen ja gerontologian opintoihin yliopistossa ovat luoneet kokonaisvaltaista tietopohjaa, joita hän on siirtänyt käytäntöön opastaessaan asiakkaitaan ravintolisien valinnassa sekä jakaessaan tietoa toimintakyvyn ja terveyden ylläpidossa.
Kerro hieman itsestäsi ja kuinka tutustuit Salukseen
On hyvin tyypillistä, että alalle hakeudutaan, kun on joko omia terveyshaasteita tai niitä on perhepiirissä. Näin kävi minunkin kohdallani.
1990-luvun lama johti terveydenhuoltoalalla lisääntyviin säästötoimenpiteisiin, jotka vaikuttivat hoitosuhteeseeni julkisella puolella. Minun katsottiin olevan riittävän hyvävointinen hengitystiesairaudessani saadakseni jatkoa hoito-ohjelmaani. Tilanne laittoi etsimään apua toisaalta ja kokeilujen kautta löytyikin omat pehmeät hoitomuodot, jotka ovat jääneet käyttööni.
Esikoista odottaessani v-98 kävin Kirsti Rikalan vauvahierontaohjaajakurssin. Tämä oli ensimmäinen pehmeän hoitomuodon koulutukseni. Vauvahierontavastaanottoa pidin Espoon lääkäriasemalla sekä tein vierailuja pääkaupunkiseudun MLL:n perhekahvioissa opettaen äitejä vauvahieronnassa. Vauvan vatsaongelmat oli syy tulla vauvahierontavastaanotolleni ja ensihaastattelussa tuli usein ilmi myös vanhempien allergia- tai suolisto-ongelmataustat.
Yllä olevat asiat yhdistettynä omaan kokemukseeni vatsavaivaisen lapsen hoidosta oli syitä lähteä kouluttautumaan ravitsemusasioihin ja Terveysopisto Salukseen.
Kokonaisvaltaisesta perspektiivistä asioiden tarkastelu innostaa uuden oppimiseen. Tämä onkin johdattanut minut edelleen koulutetun hierojan näyttötutkinnosta avoimen yliopiston gerontologian opintoihin ja tästä matka vielä jatkunee eteenpäin!
Millainen tausta sinulla on luontaistuotealan parissa?
Isovanhempani keräsivät ja käyttivät yrttejä ja kotona muistan saaneeni luontaistuotekaupasta ostettuja tuotteita hengitystieinfektioihin, joita sairastin useita. Siten oli luonnollista tukeutua luontaistuotteisiin jatkossakin. Homeopatiaa olen myös käyttänyt hyvin tuloksin!
20 vuoden aikana olen havainnut, että luontaistuoteala vaatii jatkuvaa opiskelua ja tietotaidon ylläpitoa, sillä tuotevalikoimaan tulee muutoksia tiuhaan tahtiin myös trendien vaihtuessa. Työskentely luontaistuotekaupassa, osallistuminen tukkujen pitämiin koulutuksiin sekä alan julkaisujen seuraaminen ja alan ihmisten kanssa keskustelu ovat pitäneet minut ajan tasalla. Perustietämys yrttien, marjojen sekä vitamiinien ja kivennäisaineiden terveysvaikutuksista toki helpottaa itsenäistäkin tuotteiden tutkiskelijaa.
Mitä haluaisit sanoa tuleville RT2-kurssilaisille ja mitä toivot kurssilta?
Saluksesta saamia oppeja voi hyödyntää monin eri tavoin. Verkostoidu alan ihmisten kanssa ja ole avoin tuleville asioille! Jos vielä etsit opiskeluiden jälkeistä suuntausta, voi yrittäjätutkinto auttaa eteenpäin menemisessä.
Toivon, että RT2-kurssilaiset saisivat minulta käytäntöön sovellettavaa luontaistuotetietoutta ja avaimia löytää laajasta luonnon lääkekaapista tuotteita oman, läheistensä sekä tulevien asiakkaittensa hyvinvoinnin tukemiseen! Sivuan opetuksessani myös terveysväitteiden käyttöä asiakastyössä.
Tavataan kurssilla!
t. Mari