
Kasvimaidot
Nykyisit monet ihmiset välttelevät maitoa esimerkiksi terveyssyistä. Lehmänmaidolle löytyy onneksi nykyisin paljon erilaisia korvaavia kasvimaitoja. Voit ostaa kasvimaitoja kaupasta tai valmistaa niitä itse manteleista ja pähkinöistä tai kuorituista siemenistä (esim. auringonkukan-, hampun-, seesamin- ja kurpitsansiemenet) noin suhteessa 1:4, eli yksi osa pähkinöitä/siemeniä ja neljä osaa kylmää vettä. Suhdetta voi muokata mieltymysten mukaan. Tee kasvimaito näin:
- Huuhtele ja liota pähkinöitä/siemeniä runsaassa vedessä yön yli (tai muu riittävä aika).
- Kaada liotusvesi pois ja huuhtele pähkinät/siemenet vielä huolella.
- Lisää asteittain vettä pähkinöiden/siementen joukkoon ja tehosekoita.
- Siivilöi ja nauti!
Voit valmistaa kasvimaidon myös esimerkiksi kaurahiutaleista tai keitetystä kvinoasta. Käytä raaka-ainetta ja vettä samassa suhteessa kuin pähkinä/siemenmaidoissakin.
Kauramaito hiutaleista: Liota ensin kaurahiutaleita riittävässä määrässä vettä noin 15 minuuttia. Kaada vesi pois ja huuhtele vielä hiutaleet. Lisää uusi vesi asteittain ja tehosekoita. Siivilöi ja nauti.
Kvinoamaito keitetystä kvinoasta: Keitä kvinoa ohjeiden mukaan. Anna kvinoan jäähtyä. Lisää uusi vesi asteittain ja tehosekoita. Siivilöi ja nauti.
Kasvimaidot säilyvät jääkaapissa kannellisessa astiassa muutaman päivän. Ylimääräisen massan voit käyttää esimerkiksi kasvispihvien valmistamiseen. Kasvimaitoja voit maustaa mieltymystesi mukaan!
Kultainen maito
Kurkumaa ja inkivääriä sisältävä lämmin kultainen maito on erinomainen makupiriste etenkin kylminä pakkasiltoina. Inkivääri ja kurkuma, sisältävät antioksidanttisia ominaisuuksia omaavia ja tulehdusta hillitseviä yhdisteitä. Inkiväärillä on myös lämmittäviä, vahvistavia, piristäviä ominaisuuksia.
Ainekset
3 dl maitoa
2 cm pala tuoretta kurkumaa
1 cm pala tuoretta inkivääriä
(1 tl kookosöljyä)
makeutusta maun mukaan
ripaus kanelia, aitovaniljaa, kardemummaa (ja mustapippuria)
Ohje
- Kuori ja pilko inkivääri ja kurkuma kattilaan.
- Lisää maito (ja öljy). Lämmitä hetkinen keskilämmöllä.
- Lisää makeutus ja loput mausteet ja lämmitä vielä noin 3-5 min. Sekoita säännöllisesti.
- Siivilöi juoma astiaan ja nauti!
Maidoksi käyvät sekä kasvimaidot, kuten manteli- tai cashewmaito, tai lehmänmaito.
(Huomio raskausaikana ja joissakin sairaustiloissa erilliset suositukset kurkuman ja inkiväärin käyttöön.)
Herkullisia hetkiä!