Ruusukaali on tämän satokauden herkku. Kotimaisen ruusukaalen sesonkiaika on syyskuusta aina joulukuun loppuun saakka. Yleensä kotimaisena käsityönä kerättävä kuitupitoinen ja vähähiilihydraattinen ruusukaali sisältää monipuolisesti vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten rautaa, C-, A- ja K-vitamiineja sekä B-ryhmän vitamiineista etenkin folaattia. Monien kaalikasvien tavoin ruusukaali sisältää myös terveydelle hyödyllisiä, elimistöä suojaavia flavonoideja, jotka toimivat antioksidantteina.
Ruusukaalesta voi valmistaa monenlaiset herkut niin kattilassa, pannulla kuin uunissakin. Kevyesti kypsennetyt ja maustetut ruusukaalit ovat erinomainen lisä aterialla. Niistä valmistuu helposti ja nopeasti pannulla myös esimerkiksi herkullinen ruusukaalilaatikko (ks. resepti alla).
Resepti
Ainekset (1-2 hengelle)
- 300 g ruusukaalia
- 100 g valkokaalia
- 1 porkkana
- 1 dl vihreitä linssejä
- pieni pala piparjuurta
- öljyä
- vettä
- suolaa, mustapippuria, meiramia, oreganoa
Valmistus
- Keitä linssit ohjeiden mukaan.
- Kuori ruusukaalit ja poista niistä kannat.
- Kuori porkkana ja valkokaali. Huutele tarvittaessa.
- Pilko kaalit, porkkana ja piparjuuri pieneksi silpuksi.
- Kuumenna öljy pannulla. Kuullota porkkanoita ja piparjuurta öljyssä hetken aikaa. Lisää mukaan ruusukaali ja hieman myöhemmin valkokaali. Kuullota kasviksia hetken aikaa. Lisää joukkoon mausteet (/makeutus) ja tarvittaessa hieman vettä. Hauduta kasviksia keskilämmöllä kunnes ne ovat lähes kypsiä. Kääntele välillä.
- Lisää joukkoon keitetyt linssit.
- Hauduta vielä hetken aikaa.
Tarjoile ruusukaalilaatikko puolukoiden kanssa ja nauti.
Huom. Voit lisätä joukkoon myös keitettyä tattaria, ohrasuurimoita tai puuroriisiä (n. 1 dl). Myös pakasteherneitä voi lisätä pieniksi sattumiksi mukaan. Linssit voi korvata härkäpapurouheella tai jauhelihalla. Piparjuuren voi korvata sipulilla. Suolan sijaan voi käyttää soijakastiketta. Makeutta voi antaa lisäämällä joukkoon hieman vaahterasiirappia.