Syksy pimenevine iltoineen ja jäähtyvine ilmoineen lähestyy. Samalla myös keho virittyy talven tuloon. Tämä voi näkyä esimerkiksi lisääntyvänä makeannälkänä ja mieltymyksenä tärkkelyspitoisiin ruokiin. Tähän aikaan vuodesta heviosastojen juuresvalikoimat ovat runsaimmillaan. Valikoimista löytyy perunaa, bataattia, punajuurta, porkkanaa, lanttua, naurista, mukulaselleriä ja palsternakkaa sekä harvinaisempia lajeja kuten maa-artisokkaa, raitajuurta ja piparjuurta. Niistä voit valmistaa herkullisia patoja, laatikoita, muhennoksia, pihvejä, keittoja ja jopa sipsejä. Voit myös lisätä juureksia esimerkiksi leipätaikinaan. Monet juurekset sopivat esimerkiksi FODMAP-ruokavalioon. Punajuuren, bataatin ja maa-artisokan käyttömääriä kannattaa kuitenkin FORMAP-ruokavaliossa tarkkailla/rajoittaa.
Juurekset ovat kauniin värisiä sekä herkullisen makuisia. Ne sisältävät suhteellisen vähän energiaa ja paljon kuituja, suojaravintoaineita, antioksidantteja sekä fytokemikaaleja. Jäähtyneessä perunassa ja bataatissa on myös hyödyllistä resistenssiä tärkkelystä, joka tukee verensokeritasapainoa ja hyvänlaatuisten mikrobien kasvua suolistossa. Tärkkelyspitoisten juuresten ja perunan makeus lisääntyy erityisesti uunissa kypsennettäessä. Myös niiden GI (glykeeminen indeksi) nousee, mikä kannattaa huomioida niitä nauttiessa. Kun rinnalla nauttii myös muita kypsennettyjä vihanneksia, raakavihanneksia ja proteiiniruokia verensokerivaikutus jää vähäisemäksi.
Maukkaita uunijuureksia voit valmistaa pilkkomalla perunaa, bataattia ja erilaisia juureksia keskenään samankokoisiksi lohkoiksi tai kuutioiksi uunipellille tai uunivuokaan. Voitele kasvikset kevyesti öljy-mausteseoksella. Voit myös lisätä mukaan yrttejä, kuten kuivattua timjamia ja rosmariinia. Kypsennä juureksia 175-200 asteisessa uunissa 30min-1h. Kääntele tarvittaessa kasviksia muutaman kerran kypsennyksen aikana. Huom. Myös ruusukaali on herkullista uunissa kypsennettynä. Ruusukaalille riittää noin 30 minuutin kypsennysaika.
Herkullisia syyshetkiä!